6Reanimatie of EHBO cursus volgen? Dit vergoedt jouw zorgverzekering

Per 1 januari 2017 zijn de nieuwe polissen van zorgverzekeraars van kracht. In veel gevallen vergoeden zorgverzekeraars kosten van opleidingen voor eerste hulp. De vergoedingen lopen uiteen. Soms is het een kleine bijdrage in de kosten van een cursus of reanimatie, een andere keer wordt ruimhartig vergoed. Kijk altijd even in uw eigen polis of neem contact op met uw verzekering om te achterhalen wat uw vergoeding is. Bezoek www.ehbonationalebond.nl voor meer informatie.

Het kan handig zijn om te weten wat je kunt doen in een noodgeval, als iemand bijvoorbeeld plotseling een hartaanval krijgt en in elkaar zakt. Een reanimatie of EHBO cursus kan in zo'n geval van onschatbare waarde zijn. Zeker als je in je naaste omgeving mensen kent die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten of op een hartaanval. Daarom zou eigenlijk iedere Nederlander een keer per jaar een dergelijke cursus moeten volgen.

Wat leer je tijdens een reanimatiecursus

Tijdens een cursus reanimeren leer je:

  • Wat een hartstilstand is en hoe je hem herkent
  • Hoe je de ademhaling en het bewustzijn van een slachtoffer kunt controleren
  • Hoe je handmatig kunt reanimeren (borstcompressie en mond-op-mond) en met behulp van een Automatische Externe Defibrillator (AED)

De kosten van een cursus liggen tussen de 15 en 55 euro. Een reanimatiecursus kan op verschillende locaties in Nederland gevolgd worden.

Vergoeding preventieve zorg en een reanimatiecursus

Er zijn diverse zorgverzekeraars die vergoedingen bieden voor medische- of gezondheidscursussen. Deze vallen onder het kopje "preventieve zorg".

Een zorgverzekeraar biedt niet voor niets vergoedingen voor preventieve zorg. Zij hebben er namelijk geld voor over om jou en anderen gezond te houden. Gezonde verzekerden maken immers minder zorgkosten wat resulteert in lagere kosten voor de verzekeraar.

Er kunnen via of bij de EHBO vereniging Oosterhout geen rechten worden ontleend of geclaimd vanwege de weergave van deze publicatie.